sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Cât costă anul acesta Sărbătorile în Poiana Braşov şi care sunt cele mai bune oferteCât costă anul acesta Sărbătorile în Poiana Braşov şi care sunt cele mai bune oferte

Cu sau fară adăugirea „de fiţe” pe cartea de vizită, Poiana Braşov nu-şi dezminte nici de CRĂCIUN-REVELION 2012 renumele de cea mai scumpă staţiune de schi din România. Aceasta chiar dacă, loviţi şi ei serios de criză, hotelierii nu s-au mai aruncat la majorări de tarife de 20-30%, cum obişnuiau până prin 2008-2009, preferând – cu puţine excepţii – să le păstreze la nivelul de anul trecut sau chiar de acum doi ani. Măsura se regăseşte inclusiv în OFERTELE DE CRĂCIUN ŞI REVELION, singurele ocazii ale hotelierilor, alături de Paşti, de a-şi mai scoate pârleala, având în vedere că în restul timpului gradul de ocupare din staţiune este de 20-25% în extrasezon şi până la 50% în intervalul decembrie-martie.
Tariful „normal” pentru o zi de week-end la schi: 500 de lei de persoană
Spre exemplu, în weekend-ul tocmai încheiat, primul de iarnă adevărată din sezonul 2012-2013, turiştii veniţi să se bucure de zăpada de 50-70 de centimetri de pe cele opt pârtii ale Poienii, cu o lungime totală de 24 de kilometri, abia dacă au ocupat 40% din totalul locurilor de cazare din staţiune. Şi asta în condiţiile tarifelor  „normale” pe care hotelierii le vor practica pe toată durata sezonului de iarnă, cu excepţia Crăciunului şi a Revelionului: între 120 şi 250 de lei de persoană ziua de cazare cu mic dejun inclus, la care se adaugă încă cel puţin 150 de lei de persoană pe zi pentru dejun şi cină, alţi 150 de lei pe zi pentru abonamentul la mijloacele de transport pe cablu şi încă vreo 50 de lei pentru băuturile şi gustările la capătul pârtiei, între două coborâri.
Adică, în total, aproximativ  500 de lei de persoană pentru o zi de weekend în Poiana Braşov în „regim economic”, fără a mai pune la socoteală costul benzinei ori al motorinei şi „distracţia” celor 4-5 ore petrecute în ambuteiajele de pe şosele, la venire şi la înapoierea acasă.
Turiştii vor mai avea parte însă parte de aceste tarife abia după 15 ianuarie viitor, când hotelierii vor fi bifat şi încasările de la ruşii, ucrainienii şi moldovenii veniţi să serbeze Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi.
Crăciunul, o „magie” între 100 şi 395 de euro, plus restul
Cu asigurarea "este la fel ca iarna trecută”, hotelierii le-au pregătit doritorilor de un Crăciun în Poiana Braşov o „magie” aparent pentru toate buzunarele: de la 100 de euro de persoană pentru un sejur de patru nopţi cu mic dejun, într-o pensiune de 3 stele, până la 395 de euro de persoană pentru cinci nopţi cu demipensiune şi acces gratuit la saună, piscină, jaccuzzi şi Internet, într-un hotel de 4 stele.
La majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din staţiune, aceste tarife sunt între 150-165 de euro de persoană pentru un sejur de trei nopţi de cazare cu mic dejun şi masa festivă din noaptea Crăciunului. Dacă turistul nu se mulţumeşte însă doar cu atât, ci mai vrea şi dejun şi cină, atunci mai trebuie să scoată zilnic din buzunar cel puţin 50-60 de euro de persoană. Tot atât ar putea să-l coste, împreună, ski-pass-ul şi restul „mărunţişurilor”. Dacă îl mai ispiteşte şi vreun bar ori club de noapte, „magia Crăciunului” sporeşte cu cel puţin încă o sută – două de euro.
Există, însă, şi o veste bună: aproape toate hotelurile şi pensiunile din Poiană mai au încă destule locuri libere de Crăciun, amatorii având doar dificultatea alegerii.
Revelion "sold out" de 2.100 de euro de persoană
Dacă de Crăciun mai sunt încă multe locuri libere, pentru Revelion trebuie să fii prieten bun cu măcar trei, patru hotelieri, ca să poţi spera la o cameră liberă. „Totul e vândut de câteva luni” este refrenul care te întâmpină, invariabil, la toate hotelurile şi pensiunile din staţiune, alături de două precizări: prima – tarifele sunt aceleaşi ca anul trecut, ba chiar, la câteva hoteluri şi pensiuni, cu 3-5% mai mici; a doua – ofertele cele mai scumpe au fost şi cele mai căutate, s-au epuizat primele, „ca pâinea caldă”.
Anul acesta, recordul a fost de 2.100 de euro de persoană pentru un sejur de şapte nopţi de cazare la unul dintre hotelurile de 4 stele, cu pensiune completă, petrecere de Revelion şi SPA la discreţie. La polul opus, un „pachet” de trei nopţi de cazare cu mic dejun şi masa festivă de Revelion, la 1.300 de lei de persoană, sau unul de cinci nopţi de cazare,  în schimbul a 1.700 de lei de persoană, tot la un hotel de 4 stele, dar mai mic.
La cele mai multe hoteluri şi pensiuni, însă, ofertele de Revelion au fost la 650-820 de euro de persoană, pentru sejururi de 5 sau 7 nopţi de cazare, cu demipensiune şi petrecerea din noaptea dintre ani. Oricum, toate aceste tarife sunt pur informative, toate încercările de a mai găsi o cameră liberă fiind zadarnice, dacă nu eşti prieten sau rudă cu vreun hotelier.
Condiţii foarte bune de schi, preţuri de neuitat
În acest sezon, Poiana Braşov oferă turiştilor condiţii foarte bune de schiat: opt pârtii – trei uşoare, Stadion, Bradul şi Drumul Roşu, una de dificultate medie, Sulinar, şi patru dificile, Lupului, Kantzel, Ruia şi Subteleferic.
Cea mai scurtă, Stadion, are 300 de metri lungime, iar cea mai lungă, Drumul Roşu, măsoară 3.821 de metri, lungimea totală a celor opt pârtii fiind de aproape 25 de kilometri. Toate sunt dotate cu instalaţii de zăpadă artificială, iar câteva dispun şi de instalaţii de nocturnă.
De asemenea, turiştii au la dispoziţie zece instalaţii de transport pe cablu – o telegondolă, două telecabine, două telescaune şi cinci teleschiuri – cu program de funcţionare între orele 9-16. Utilizarea lor se face pe bază de abonament (ski-pass) cu puncte, cu preţuri ce pornesc de la 20 de lei/adult şi 10 lei/copil sub 12 ani pentru o singură urcare sau coborâre şi ajung la 960 de lei pentru un abonament de 10 zile, valabil pe parcursul întregului sezon de schi. Alte preţuri: 30 lei/adult şi 15 lei/copil pentru un abonament de 6 puncte, 40 lei (25 lei) pentru unul cu 10 puncte, 65 lei (40 lei) pentru 20 de puncte, 95 lei (50 lei) pentru 30 de puncte şi 135 lei (75 lei) abonamentul pentru o zi. O urcare cu teleschiul costă 2 puncte, una cu telecabina Kantzel – 5 puncte, iar una cu telegondola Postăvarul Expres ori cu telecabina Capra Neagră – 6 puncte.
Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul
www.gandul.info
clapari,boots ski,clapari de vanzare,clapari second hand,clapari sh,oferta clapari schi,magazin echipamente ski,magazin schiuri si clapari,bucuresti,timisoara,brasov,suceava,oradea,bacau,constanta,schiuri de vanzare,schiuri second hand,atomic,rossignol,salomon,dynastar,fscher,blizzard,head,k2,tecnica,nordica,volkl,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu